Bir gemi denizde battığında veya kaybolduğunda, arama kurtarma ekipleri, hayatta kalanlar için nerede araştırma yapacaklarını belirlemek için genellikle bilgisayar modellerine güvenir. Şu anda kullanılan modeller, sürüklenen bir nesnenin yolunu tahmin etmek için…
Büyük Kanyon‘un yaklaşık 87 milyon mil (140 milyon kilometre) yukarısında oldukça büyük bir uçurum, Kızıl Gezegen’nin yüzeyini yarmaktadır. Valles Marineris olarak da bilinen bu derin ve muazzam kanyonlar bütünü, Mars ekvatorunda 2500…
Arkadaşlarımdan bazıları benim klasik aydınlamacı zihniyetiyle düşündüğümü, duyguları lanetlediğimi ve aklı(ratio) yücelttiğimi düşünse de ben, duyguların gündelik hayatımızda verdiğimiz kararlarımızda oldukça büyük bir önem arz ettiğine inanırım. Bazen birini tekinsiz veya yapmacık…
Şu günlerde en çok duyduğumuz konulardan biri de NASA’ nın Mars’ta kurmayı planladığı koloni.İnsanlık olarak Mars hakkında hemen her gün yeni bir şey öğrenmemize karşın daha üzerine ayak basabilmiş insanın olmadığının da…
Bu yazı Düz Plüton Cemiyeti 3. bölümün devamı niteliğindedir. Seküler anlatılara örnek ararken, dini anlatılarda yaptığım gibi coğrafya ve çağımızdan çok uzaklaşmamaya çalışacağım. Bunun sebebi tartışmalı konulara değinerek dikkat çekmekten ziyade zaten…
Mini serimizin ilk yazısında, Avrupa’da kıyafet tüketiminin kendilerinden kilometrelerce uzakta farklı bir kıtada, farklı bir coğrafyada hatta denilebilir ki farklı bir dünyada yaşayan işçilerin hayatlarına olan olumsuz etkisinden ve çalışma koşullarından bahsetmiştik.…
Bu yazı iki bölümden oluşmaktadır. İkinci bölüm 12 Nisan tarihinde yayınlanacaktır. İnsanın en önemli özelliklerinden birisi hiç şüphesiz hayal kurabilmesi ve hikaye anlatabiliyor olmasıdır. Bu özellik o denli önemlidir ki bazılarına* göre…
Alman yazar Georg Büchner 1800’lü yılların başında Woyzeck adlı oyununu kaleme alır. Yazarın ölümüyle yarım kalan eser dünyanın birçok ülkesinde sahneye konulurken farklı yazar, editör ve çevirmenler tarafından değişik sonlarla bitirilir. Fakat…